Het Yoga Pad HOME    YOGA    AANBOD    BLOG    PRAKTISCH    CONTACT
         
    Je bent hier: Het Yogapad - Blog      
   

Blog: Het verhaal achter de houding: Savasana

   
   
SavasanaIn deze serie blogposts is er aandacht voor de eeuwenoude verhalen achter de yogahoudingen. De meeste yogahoudingen zijn genoemd naar dieren, goden, helden en planten. Deze namen zijn niet zomaar uit de lucht gegrepen. Achter veel houdingen zit een eeuwenoud verhaal. Het kennen en begrijpen van deze verhalen kan een extra verdieping geven aan je yoga beoefening. In deze blogpost het verhaal achter Savasana.

De houding
Elke yogales eindigen we met savasana. In deze houding lig je op je rug en probeer je je hele lichaam te ontspannen om zo de effecten van de verschillende oefeningen en houdingen te absorberen. In deze houding is je lichaam bewegingsloos en je geest is alert en kalm tegelijk. Je ademhaling en hartslag vertragen. Je lichaam komt tot rust en je energieniveau herstelt zich. Zo kun je eventuele spanning loslaten en word je geest helder.

Het verhaal
De legende van Savasana betreft de wijze en rechtvaardige koning Parikshit Maharaj, die altijd goed zorgde voor zijn onderdanen. Als deze koning op een dag door het bos rijdt, krijgt hij dorst. Hij stopt bij het huisje van de wijze Shamika Rishi en vraagt om wat te drinken. De wijsgeer is echter diep in meditatie verzonken en hoort daardoor het verzoek van de koning niet. De koning raakt geïrriteerd en werpt een dode slang om de nek van de wijsgeer. De zoon van de wijsgeer ziet dit gebeuren en hij vervloekt de koning vanwege het beledigen van zijn vader. Hij voorspelt dat de koning binnen zeven dagen zal sterven aan een slangenbeet.

Als Shamika Rishi uit zijn meditatie komt – en ontdekt wat er is gebeurd – berispt hij zijn zoon voor het vervloeken van deze respectabele koning. Echter, een uitgesproken vloek kan niet meer ongedaan worden gemaakt. Koning Parikshit accepteert dan ook zijn lot. Hij gaat naar huis en doet afstand van de troon.

Daarna gaat hij naar de rivier de Ganges, waar een groep wijzen zich heeft verzameld om samen te mediteren en spirituele onderwerpen te bespreken. De koning vraagt of zij hem les willen geven in de wetenschap van yoga. De volgende zeven dagen wordt de koning door de wijze Sukadeva onderwezen over yoga. Na deze zeven dagen bereikt de koning verlichting en verwelkomt hij zijn fysieke dood met open hart en geest.

De betekenis Savasana
vertalen we met lijkhouding. Dat klink wel wat morbide, en daarom hoor je deze benaming dan ook niet zo vaak in de yogales. Maar het kennen van de diepere bedoeling en betekenis geeft inzicht in het belang van savasana. Het is namelijk niet alleen maar een moment om uit te rusten van het gedane (lichaams)werk.

Wij denken niet graag aan onze eigen sterfelijkheid. In de yogatraditie wordt gezegd dat het verstandiger is om dat wél te doen, omdat we daardoor doelgerichter te werk kunnen gaan. Het kan je inspireren om goed gebruik te maken van de tijd die je op aarde hebt. Waarom verspil je je tijd aan zaken die er niet toe doen? Wat zijn je dromen? Wat wil je betekenen in het leven? Wat zou je doen als je nog maar zeven dagen te leven had?

Je komt met lege handen op de wereld, en je vertrekt ook weer met lege handen. Alles wat je in het leven verzameld hebt moet je achterlaten als de dood komt. Wanneer je kunt accepteren dat je sterft, geef je je over aan het leven. Door het besef dat jouw ‘ik’ niet eeuwig is, lijken sommige dingen helemaal niet meer relevant.

Zoals je wellicht weet betekent yoga eenheid. Het verenigen van geest en lichaam en het samenvoegen van de geest met het collectieve bewustzijn. De grootste barrière voor het bereiken van eenheid is ons ego. Het is namelijk ons ego dat ons scheidt van het geheel. Savasana staat voor het einde van onze beperkte zin van ‘ik’ en het gevoel van verbinding en eenheid met alles. De houding symboliseert de dood van het ego en de belofte van het ontwaken van een groter bewustzijn van binnen.
   

 

 

               
    Icoon  HET YOGA PAD Het Laantje 45 4124 BD Hagestein
E annerie@hetyogapad.nl  T 06-26 812 816
Webdesign:
Devaca - Creative Support