Het Yoga Pad HOME    YOGA    AANBOD    BLOG    PRAKTISCH    CONTACT
         
    Je bent hier: Het Yogapad - Blog      
   

Blog

   
   
De betekenis van Namasté
Geplaatst op 8 april 2018

Als je weleens een yogales bij mij hebt gevolgd, dan weet je dat ik de les altijd afsluit met Namasté, een groet en een mudra. Of misschien ken je het woord of het gebaar van een bezoek aan India of een ander Aziatisch land. Maar wat betekent Namasté nu eigenlijk?
     
   
LEES MEER
 
     
     
  Het symbool van de lotusbloem
Geplaatst op 8 april 2018

Het logo van Het Yoga Pad bestaat uit een lotusbloem. Waarom is dat eigenlijk? De lotus heeft in het hindoeisme en boeddhisme grote betekening. Lees in dit blogartikel alles over de symboliek van de lotus. 
     
   
LEES MEER
 
     
  Golden Milk: romig, zoet, kruidig en gezond!
Geplaatst op 8 december 2017

Nu het buiten guur, koud en donker is heb ik ‘s avonds behoefte aan een verwarmende drank, die mij een behaaglijk, warm en knus gevoel geeft. Dan denk je misschien al gauw aan warme chocolademelk of anijsmelk, maar ik kies zelf liever voor een drankje dat lekker én gezond is.
     
   
LEES MEER
 
     
     
  Ook zo toe aan verkoeling?
Geplaatst op 29 mei 2017

Heb je het warm, maar is een frisse duik in het zwembad geen optie? Dan heb ik een simpele oefening voor je, waarmee jezelf kunt opfrissen zonder dat er een plons water of ijsblokjes aan te pas komen.
     
   
LEES MEER
 
     
     
  Het verhaal achter de houding:Gomukhasana
Geplaatst op 1 oktober 2016

In deze serie vandaag aandacht voor het verhaal achter de houding Gomukhasana. De houding Gomukhasana is de koeienkophouding. Go betekent koe en Mukha betekent gezicht of kop. Met een beetje (of veel) fantasie lijkt de houding dan ook op een koeienkop. De gekruiste benen zijn de lippen en de gebogen ellebogen zijn de oren van de koe.
     
   
LEES MEER
 
     
     
  Het verhaal achter de houding:Hanumanasana
Geplaatst op 27 augustus 2016

In deze serie vandaag aandacht voor het verhaal achter de houding Hanumanasana. De meeste yogahoudingen zijn genoemd naar dieren, goden, helden en planten. Deze namen zijn niet zomaar uit de lucht gegrepen. Achter veel houdingen zit een eeuwenoud verhaal. Het kennen en begrijpen van deze verhalen kan een extra verdieping geven aan je yoga beoefening.
     
   
LEES MEER
 
     
     
Savasana   Het verhaal achter de houding:Savasana
Geplaatst op 8 juli 2016

In deze serie blogposts is er aandacht voor de eeuwenoude verhalen achter de yogahoudingen. De meeste yogahoudingen zijn genoemd naar dieren, goden, helden en planten. Deze namen zijn niet zomaar uit de lucht gegrepen. Achter veel houdingen zit een eeuwenoud verhaal. Het kennen en begrijpen van deze verhalen kan een extra verdieping geven aan je yoga beoefening. In deze blogpost het verhaal achter Savasana.
     
   
LEES MEER
 
     
     
Yogales   Help, ik wil naar yogales!
Geplaatst op 22 juni 2016

En dan is het zo ver: je hebt besloten dat je weleens yoga wil gaan uitproberen. Je kijkt wat rond op internet, misschien kom je wat advertenties tegen in het lokale krantje. Maar waar zal je naar toe gaan? De grote studio in de stad of de les in het lokale dorpshuis? Ga je voor poweryoga, hatha yoga of yin yoga? Hoe vaak ga je een les volgen? Kortom: hoe vind je de yogales en de yogadocent die bij jou past? In deze blogpost geef ik je wat tips voor je zoektocht.
     
   
LEES MEER
 
     
     
Yogales   Het verhaal achter de houding: Vrksasana
Geplaatst op 15 mei 2016

Vrksasana is de boomhouding en het is meestal één van de eerste balanshoudingen die je leert in een yogales. Het is een houding waarbij je op één been staat. De voet van het opgetilde been zet je aan de binnenkant van het standbeen. Je houdt beide handen boven je hoofd met je handpalmen tegen elkaar. Je benen symboliseren de wortels van de boom, je torso de stam en je armen zijn de takken van de boom.
     
   
LEES MEER
 
     
     
Pranayama   Pranayama – het beheersen van je levenskracht
Geplaatst op 1 mei 2016

Van de acht stappen van het yoga pad hebben we inmiddels de eerste drie behandeld: yama, niyama en asana. We komen nu aan bij de vierde stap en dat is pranayama. Pranayama staat vooral bekend als ademhalingstechnieken. Maar pranayama gaat verder dan je adem.
     
   
LEES MEER
 
     
     
Verhaal achter de houding   Het verhaal achter de houding
Geplaatst op 17 april 2016

De meeste yogahoudingen zijn genoemd naar dieren, goden, helden en planten. Enkele voorbeelden daarvan zijn de boomhouding, de cobra en de krijger-houdingen. Deze namen zijn niet zomaar uit de lucht gegrepen. Achter veel houdingen zit een eeuwenoud verhaal. Het kennen en begrijpen van deze verhalen kan een extra verdieping geven aan je yoga beoefening. De verhalen kunnen je inspireren.
     
   
LEES MEER
 
     
     
Handstand in bikini   De moderni Yogi - handstand in bikini
Geplaatst op 15 maart 2016

De tijd dat yoga een geitenwollensokken imago had is voorbij. Sterker nog, yoga is hip. Opleidingen tot yogadocent en yogastudio’s schieten als paddenstoelen uit de grond. Er is een enorme diversiteit aan verschillende vormen van yoga en bijna dagelijks lijken er nieuwe stromingen te ontstaan: Yin Yoga, Ananda Yoga, Kripalu yoga, Kundalini Yoga, Bikram yoga, Power Yoga, Vinyasa Yoga, Aero Yoga, SUB Yoga (ik kan nog even doorgaan, maar voor de leesvriendelijkheid van deze blog laat ik het hierbij). Je zou er bijna keuzestress van krijgen.
     
   
LEES MEER
 
     
     
Yoga en overgave   Yoga en overgave
Geplaatst op 1 februari 2016

De laatste niyama is Ishvara Prabidhana, wat staat voor overgave aan God. Of misschien beter gezegd ‘overgave aan dat wat groter is dan jezelf’, wat jij daar ook onder mag verstaan. Je bent een onderdeel van een groter geheel, een groter doel. Het vinden van de verbinding tussen jezelf en het andere is het hart van Ishvara pranidhana.
     
   
LEES MEER
 
     
     
Yoga en zelfstudie   Yoga en zelfstudie
Geplaatst op 28 november 2015

De vierde niyama is Svadhyaya. Sva betekent “zelf” en Adhyaya betekent “onderwijs.” Svadhyaya staat voor zelfbeschouwing, zelfstudie en de studie van spirituele geschriften.
     
   
LEES MEER
 
     
     
Een luchtige weg naar verlichting
Geplaatst op 16 oktober 2015

Het doel van yoga is innerlijke bevrijding ofwel verlichting. Maar laten we eerlijk zijn, dat klinkt best vaag of zelfs zweverig. Wat is verlichting nou eigenlijk? Hoe ziet het eruit, hoe voelt het, en nog belangrijker: hoe bereik je het? Gelukkig is er Gonzo (ja, inderdaad, die blauwe Muppet), die je in 45 seconden op luchtige wijze uitlegt.
 
LEES MEER
 
 
 
Yoga en soberheid   Yoga en soberheid
Geplaatst op 16 oktober 2015

De derde niyama is Tapas, wat wordt vertaald naar soberheid, maar ook verlangen of devotie wordt vaak genoemd. Soberheid gaat hier niet over zuinigheid, maar het wordt gezien als een manier om je wilskracht te testen en je versterken.
     
   
LEES MEER
 
     
     
Asana   Asana: uiterlijke vorm of innerlijke houding?
Geplaatst op 13 augustus 2015

Asana is de derde stap op het achtvoudige yogapad uit Patanjali’s soetra’s. In onze Westerse maatschappij wordt yoga vaak als synoniem gebruikt voor asana, de fysieke houdingen. Met als gevolg dat veel mensen denken dat je flexibel moet zijn om aan yoga te kunnen doen.
     
   
LEES MEER
 
     
     
Yoga en tevredenheid   Yoga en tevredenheid
Geplaatst op 10 augustus 2015

De tweede niyama is Santosha, dit betekent ‘tevredenheid’. Maar wat is tevredenheid eigenlijk? Wikipedia geeft een mooie omschrijving: “Tevredenheid is een gemoedstoestand waarbij het individu niet meer verlangt dan er reeds aanwezig is. Het bestaat bij de gratie van de houding die men tegenover de werkelijkheid inneemt.
     
   
LEES MEER
 
     
     
Yoga met je kat
Geplaatst op 10 augustus 2015

Mijn twee katten zijn échte yogi’s. Zij zijn continue in het huidige moment aanwezig, ze zijn kalm van geest en ze brengen hun lichamen moeiteloos in de meest ingewikkelde yoga-houdingen. Eén van mijn katten wil mij nog wel eens storen als ik zelf bezig met mijn yoga-oefening.
 
LEES MEER
 
 
 
Kussengevecht   Een kussengevecht (a.k.a. meditatie)
Geplaatst op 10 augustus 2015

Aan meditatie worden veel positieve effecten toegeschreven: rust in je hoofd, stressreductie, verbeterde concentratie, innerlijke vrede, emotionele balans. Het woord meditatie roept dan ook al gauw beelden op van mensen die vredig op een kussentje zitten in een kleermakerszit, met een zachte en vriendelijke gezichtsuitdrukking. Wie wil dat niet?!
     
   
LEES MEER
 
     
     
Yoga en zuiverheid   Yoga en zuiverheid
Geplaatst op 1 augustus 2015

De eerste niyama is saucha, wat ‘zuiverheid’ of ‘puurheid’ betekent. Het staat voor het opruimen van onzuiverheden en het verwijderen van het overbodige. Saucha verwijst naar de noodzaak om ons innerlijk en uiterlijk leven schoon en puur te houden, zodat de levensenergie (prana) vrij kan stromen.
     
   
LEES MEER
 
     
     
Yoga en niet begeren   Yoga en niet begeren
Geplaatst op 26 juli 2015

De vijfde yama is Aparigraha, dit wordt vertaald met ‘niet-begeren’ of ‘onthechting’. Ons hele leven zijn we bezig met verzamelen van spullen, ideeën en meningen. En ook zijn we aan van alles gehecht: aan onze familie en vrienden, onze materiële bezittingen, ons imago, onze ideeën en onze overtuigingen.
     
   
LEES MEER
 
     
     
Yoga en kuisheid   Yoga en kuisheid
Geplaatst op 26 juli 2015

De vierde yama is Brahmacharya, wat kuisheid betekent. Tijdens de tijd van de soetra’s ging men uit van het idee dat alles wat niet te maken heeft met de zoektocht naar de waarheid pure energieverspilling was. Door in kuisheid te leven was men in staat seksuele energie om te zetten in geestelijke energie.
     
   
LEES MEER
 
     
     
Yoga en niet stelen   Yoga en niet-stelen
Geplaatst op 25 juli 2015

De derde yama is Asteya, wat ‘niet-stelen’ betekent. Bij niet-stelen denk je waarschijnlijk aan diefstal van spullen, maar Asteya gaat verder dan dat. Ook het misbruiken maken van vertrouwen, het stelen van ideeën van anderen en het vergaren van onnodige spullen behoren hier toe.
     
   
LEES MEER
 
     
     
Yoga en waarheidsliefde   Yoga en waarheidsliefde
Geplaatst op 18 juli 2015

De tweede yama is Satya. Letterlijk betekent Satya ‘niet-liegen’, maar het wordt meestal vertaald als waarheidsliefde. Het beoefenen van waarheidsliefde is dan meer dan niet liegen tegen mensen.
     
   
LEES MEER
 
     
     
Yoga en geweldloosheid   Yoga en geweldloosheid
Geplaatst op 12 juli 2015

De eerste yama is Ahimsa. De letterlijke vertaling van Ahisma is ‘niet-moorden’, maar meestal wordt geweldloosheid gebruikt. Een bredere betekenis van Ahimsha is liefde; liefde voor alles dat is geschapen.
     
   
LEES MEER
 
     
     
Eerste stappen op het yoga pad   De eerste stappen op het yoga pad: Yama en Niyama
Geplaatst op 12 juli 2015

i
n het Westen is de laatste decennia de nadruk veelal op de fysieke kant van yoga te komen liggen, op de zogenaamde asana’s. In een eerdere blogpost heb je kunnen lezen over het achtvoudige pad van yoga.
     
   
LEES MEER
 
     
     
Het pad naar een stille geest   Het pad naar een stille geest
Geplaatst op 10 juli 2015

Het Yoga Pad is niet zo maar een willekeurig verzonnen naam voor deze site. Het woord ‘pad’ verwijst naar één van de belangrijkste teksten binnen de yogatraditie, namelijk de yoga soetra’s van Patanjali. In deze soetra’s beschrijft Patanjali het achtvoudige pad van de yoga.
     
   
LEES MEER
 
     
     
   

 

 

               
    Icoon  HET YOGA PAD Het Laantje 45 4124 BD Hagestein
E annerie@hetyogapad.nl  T 06-26 812 816
Webdesign:
Devaca - Creative Support