Het Yoga Pad HOME    YOGA    AANBOD    BLOG    PRAKTISCH    CONTACT
         
    Je bent hier: Het Yogapad - Blog      
   

Blog: Het pad naar een stille geest

   
   
Stille geestHet Yoga Pad is niet zo maar een willekeurig verzonnen naam voor deze site. Het woord ‘pad’ verwijst naar één van de belangrijkste teksten binnen de yogatraditie, namelijk de yoga soetra’s van Patanjali. In deze soetra’s beschrijft Patanjali het achtvoudige pad van de yoga.

Patanjali was een Indiase geleerde en filosoof. Over de persoon Patanjali is weinig of niets bekend. Waarschijnlijk leefde hij ergens rond de tweede of derde eeuw voor de christelijke jaartelling. Het is niet eens zeker of hij de soetra’s zelf geschreven heeft, of dat hij commentaar heeft gegeven op een reeds bestaande tekst. Toch wordt hij de grondlegger van de yoga genoemd.

De yoga yogasoetra’s zijn dus al eeuwenoud zijn, maar blijven verrassend actueel. Eén van de meest bekende soetra’s illustreert dit in het bijzonder.

Soetra 1.2:
Yoga is het stilleggen van de wervelingen van de geest.

Die wervelingen in de geest – of anders gezegd: geen rust in je hoofd – is voor veel mensen dé reden om met yoga of mindfulness te beginnen. De overdaad aan prikkels, informatie en keuzes in onze moderne samenleving maakt dat onze geest continue aan het denken, analyseren en piekeren is. We noemen dan ook wel een ‘monkey mind’. Zoals een aap van boom naar boom slingert, gaat je monkey mind van gedachte naar gedachte. Onze geest leeft continu in de toekomst of in het verleden, met als gevolg dat het hier en nu steeds aan ons voorbij gaat. Met yoga proberen we deze monkey mind tot rust te brengen. Bij yoga leer je op met open aandacht in het hier en nu aanwezig zijn, waardoor de wervelingen van je geest steeds meer tot rust zullen komen.

In de yoga soetra’s beschrijft Patanjali het pad wat een yogi moet doorlopen om tot dit hogere doel van yoga te komen, het achtvoudige pad van de yoga. Dit pad bestaat uit de volgende onderdelen:

1. Yama – vijf universele, morele leefregels
2, Niyama – vijf leefregels met betrekking tot individuele discipline
3. Asana – de fysieke oefeningen
4. Pranayama –(adem)technieken gericht op het beheersen van prana (levensenergie)
5. Pratyahara – het terugtrekken van de zintuigen
6. Dharana – concentratie
7. Dhyana – meditatie
9. Samadhi – eenwording

Over verschillende stappen van het achtvoudige pad van Patanjali valt uiteraard veel meer te vertellen. Binnenkort zullen we op elk van de stappen dieper ingaan.
   

 

 

               
    Icoon  HET YOGA PAD Het Laantje 45 4124 BD Hagestein
E annerie@hetyogapad.nl  T 06-26 812 816
Webdesign:
Devaca - Creative Support