Het Yoga Pad HOME    YOGA    AANBOD    BLOG    PRAKTISCH    CONTACT
         
    Je bent hier: Het Yogapad - Blog      
   

Blog: Yoga en kuisheid

   
   
KuisheidDe vierde yama is Brahmacharya, wat kuisheid betekent. Tijdens de tijd van de soetra’s ging men uit van het idee dat alles wat niet te maken heeft met de zoektocht naar de waarheid pure energieverspilling was. Door in kuisheid te leven was men in staat seksuele energie om te zetten in geestelijke energie.

In de yoga soetra’s staat dan ook volgende geschreven:

2.38. Wanneer seksuele onthouding bereikt wordt, dan wordt er veel kracht mee gewonnen.

Brahma betekent ‘God’ of ‘het goddelijke’ en Charya betekent ‘het actief volgen van’. Brachmacharya betekent op zoek gaan naar het goddelijke. De tijd die je niet besteedt wordt versieren kan besteedt worden aan zelfonderzoek en de reis naar binnen. Binnen in zichzelf vindt de yogi, volgens de geschriften, de ziel. En de ziel wordt gezien als een deel van god. Op deze manier leidt kuisheid tot nabijheid van god, zoals wij dat in het Westen ook kennen van monniken en nonnen.

Ook in deze tijd kun je deze leefregel in je dagelijkse leven in de praktijk brengen, namelijk door je bewust te zijn van waaraan je aandacht geeft. Waar je aandacht zich op richt, daar gaat prana (levenskracht) naar toe.

Wanneer je met veel dingen tegelijkertijd bezig bent, zal je aandacht naar al die verschillende dingen en mensen gaan. Al je levensenergie gaat naar buiten en niet naar binnen, met als gevolg dat je op den duur leeg en uitgeput bent. Je kunt je energie ook meer bewust verdelen en keuzes maken. Je hoeft niet alles te doen, en zeker niet alles tegelijk.

Wees je ervan bewust dat ook jij een keuze hebt en gebruik je energie voor acties die je dienen, die leiden naar meer geluk en naar een gevoel van eenheid.
   

 

 

               
    Icoon  HET YOGA PAD Het Laantje 45 4124 BD Hagestein
E annerie@hetyogapad.nl  T 06-26 812 816
Webdesign:
Devaca - Creative Support