Het Yoga Pad HOME    YOGA    AANBOD    BLOG    PRAKTISCH    CONTACT
         
    Je bent hier: Het Yogapad - Blog      
   

Blog: Yoga en niet begeren

   
   
Niet begerenDe vijfde yama is Aparigraha, dit wordt vertaald met ‘niet-begeren’ of ‘onthechting’. Ons hele leven zijn we bezig met verzamelen van spullen, ideeën en meningen. En ook zijn we aan van alles gehecht: aan onze familie en vrienden, onze materiële bezittingen, ons imago, onze ideeën en onze overtuigingen.

In de yoga soetra’s staat het volgende geschreven:

2.39 Wanneer eigendomloosheid bereikt wordt, dan wordt een diepe kennis over het hoe en waarom geboren.

Bij onze begeertes liggen ook onze identificaties. We identificeren ons met de vorm of de rol die we in het leven spelen en geloven dat we dat zijn. Ons gevoel van eigenwaarde is afhankelijk van de bevrediging van deze begeertes. We denken dat we zonder baan, zonder status, zonder relatie of zonder mooie auto niets waard zijn. Onze ware natuur wordt onder dit alles bedolven.

Wie je bent hangt niet af van je relaties, van je baan, van je bezit. Dat zijn namelijk allemaal vergankelijke zaken. Ze komen in je leven en ze gaan weer. Niets in het leven kun je vasthouden. Het leven kenmerkt zich door beweging, door vergankelijkheid. Wanneer we ons hechten aan spullen, mensen of aan status, dan zullen we altijd onrust, onzekerheid en misschien zelfs angst ervaren.

Onthechting heeft te maken met het losmaken van verwachtingspatronen en het herkennen van je eigen zelfwaarde. In plaats van al onze tijd te besteden aan het vergaren en verzamelen van spullen, status en meningen kunnen we meer tijd besteden aan de vragen die écht belangrijk zijn in het leven: Wat heb je nodig in het leven om gelukkig te zijn? Wie of wat ben je in essentie? Aparigraha geeft tijd en ruimte voor de innerlijke bewustwording zodat je tot een antwoord op die vragen kan komen.
   

 

 

               
    Icoon  HET YOGA PAD Het Laantje 45 4124 BD Hagestein
E annerie@hetyogapad.nl  T 06-26 812 816
Webdesign:
Devaca - Creative Support