Het Yoga Pad HOME    YOGA    AANBOD    BLOG    PRAKTISCH    CONTACT
         
    Je bent hier: Het Yogapad - Blog      
   

Blog: Yoga en zuiverheid

   
   
ZuiverheidDe eerste niyama is saucha, wat ‘zuiverheid’ of ‘puurheid’ betekent. Het staat voor het opruimen van onzuiverheden en het verwijderen van het overbodige. Saucha verwijst naar de noodzaak om ons innerlijk en uiterlijk leven schoon en puur te houden, zodat de levensenergie (prana) vrij kan stromen.

Er zijn twee soetra’s over Saucha, de eerste gaat over fysieke zuiverheid, de tweede over mentale zuiverheid.

2.40 Door fysieke zuiverheid wordt de zin tot fysiek contact met anderen verminderd.

2.41 Door mentale zuiverheid ontstaan vrolijkheid, concentratievermogen, controle over de zintuigen en is men klaar voor het zien van het Zelf.


Op een fysiek niveau staat Saucha onder andere voor je persoonlijke hygiëne, zoals douchen, tandenpoetsen en schone kleren aantrekken. Saucha betekent ook dat je je leefomgeving schoon houdt. Hoe zien je huis, je werkplek en je auto eruit? Is het netjes of een zooitje? Misschien is het goed om een keer al je spullen uit te zoeken en datgene wat niet langer nuttig of heilzaam voor je is weg te doen. Denk hierbij nog eens aan de laatste yama, Aparigraha (niet-begeren).

Ook zuivere voeding is een onderdeel van saucha. Zuivere voeding is pure, natuurlijke voeding die je voedt (en niet alleen maar vult) en die je gezondheid en welzijn ondersteunt. Op geestelijk vlak betekent saucha dat je je gedachten zuiver houdt en je de juiste intenties hebt; je probeert zuiver te zijn in je handelen in in je gedrag. Je kunt je geest ook zuiver houden door kritisch te kijken naar wat er via je zintuigen binnenkomt: een drukke omgeving, harde geluiden en gewelddadige beelden maken je geest onrustig.

En dan zijn er natuurlijk nog de verschillende technieken en oefeningen uit de yoga, zoals asana en pranayama, die je in staat stellen om je lichaam en geest te reinigen.

Saucha is dus een begrip dat op vele manieren uitgelegd kan worden en er zijn talloze manieren om saucha toe te passen in je leven. Waarmee ga jij beginnen?
   

 

 

               
    Icoon  HET YOGA PAD Het Laantje 45 4124 BD Hagestein
E annerie@hetyogapad.nl  T 06-26 812 816
Webdesign:
Devaca - Creative Support