|
|
Aan meditatie worden veel positieve effecten toegeschreven: rust in je hoofd, stressreductie, verbeterde concentratie, innerlijke vrede, emotionele balans. Het woord meditatie roept dan ook al gauw beelden op van mensen die vredig op een kussentje zitten in een kleermakerszit, met een zachte en vriendelijke gezichtsuitdrukking. Wie wil dat niet?! Het klinkt als het effect van een wellness-vakantie, en dat door simpelweg op een kussentje te gaan zitten: weinig moeite met veel effect! Wellicht is dat ook de reden dat meditatie steeds populairder wordt in onze gehaaste maatschappij, waar we meestal zoeken naar een quick fix.
Misschien zit je inmiddels al op je kussentje, klaar voor een nevel van vrede en geluk die op je neer zal dalen. Ik schrijf even door, voor het geval je het geduld hebt om te blijven lezen of mogelijk ben je al snel weer terug van dat kussentje.
Want meditatie lijkt zo simpel en gemakkelijk, in de praktijk kan dat nog wel eens tegenvallen. Je zet jezelf neer op het kussen, ogen dicht, rug recht en zitten maar. Heerlijk, even lekker niets. Daar zit je dan…. en je voelt spanning in je schouders en je nek. En eigenljik voelt je rug ook niet echt ontspannen aan. Je neus kriebelt. Je zit, je wacht en er gebeurt niets. Eigenlijk is het best wel saai. Je vraagt je af of je niet beter wat anders, wat leukers zou kunnen doen in je spaarzame tijd. Na een tijdje gaat voet slapen en krijg je kramp in je kuit. En ondertussen is het draaimolen van gedachten in je hoofd. Wat nou stilte? Wat nou innerlijke vrede? Je ervaart helemaal geen ontspanning. Het is een groot gevecht daar op dat kussentje, een gevecht met de onrust in jezelf.
Meditatie is dus nog niet zo makkelijk. Bijna iedereen heeft (langere) tijd nodig om echt diepgang in de meditatiebeoefening te krijgen. In het begin ben je je vooral bewust van je rusteloosheid en ongeduld, van eventuele lichamelijke klachten of emoties.
Vaak vervallen we in onze bekende patronen; van te veel of te weinig inzet, van hoge verwachtingen, van ongeduld.
Gelukkig kun je het zelf wel een stuk makkelijker maken. Hieronder vind je een aantal praktische tips uit mijn eigen beoefening:
1. Geen verwachtingen Hoe minder je van de meditatie verwacht, hoe beter het is. Er hoeft namelijk helemaal niets te gebeuren. Laat al je verwachten los en wees bereid om de dingen te zien zoals ze op dit moment aan je voordoen.
2. Niet oordelen
Als je op je kussentje zit wordt je geconfronteerd met je gedachten, je lichamelijke ongemakken, je verwachtingen. En al gauw verval je in de (automatische) neiging om je ervaringen als niet goed te bestempelen. Het is niet goed genoeg, niet wat je had verwacht of wat je wilt. Hierdoor raak je het contact met het huidige moment kwijt . Je kunt je vrijheid weer terug krijgen als je de situatie waarin je je bevind simpelweg erkent. Meditatie vraagt om een innerlijke houding van open aandacht, toelaten en luisteren zon-der ingrijpen.
3. Volhouden Mediteren moet je voor een langere tijd volhouden wil je de effecten ervan kunnen ervaren. Zet je zelf er toe om een maand lang elke dag 10 tot 20 minuten te mediteren (ja, je leest het goed; élke dag).
4. Niet smokkelen
Het kan zo verleidelijk zijn om na een paar minuten zitten weer op te staan onder het mom van ‘het lukt vandaag toch niet…’ of om toch even aan je neus te kriebelen of op de klok te kijken. Doe het niet! Gebruik een timer of meditatie-app, sluit je ogen en neem jezelf stellig voor dat je de komende x minuten bewegingsloos blijft zitten.
Ik hoop dat deze tips je helpen om meditatie (weer) op te pakken en vol te houden.
Succes!
|
|
|
|