Het Yoga Pad HOME    YOGA    AANBOD    BLOG    PRAKTISCH    CONTACT
         
    Je bent hier: Het Yogapad - Blog      
   

Blog: Het verhaal achter de houding

   
   
Handstand bikiniDe tijd dat yoga een geitenwollensokken imago had is voorbij. Sterker nog, yoga is hip. Opleidingen tot yogadocent en yogastudio’s schieten als paddenstoelen uit de grond. Er is een enorme diversiteit aan verschillende vormen van yoga en bijna dagelijks lijken er nieuwe stromingen te ontstaan: Yin Yoga, Ananda Yoga, Kripalu yoga, Kundalini Yoga, Bikram yoga, Power Yoga, Vinyasa Yoga, Aero Yoga, SUB Yoga (ik kan nog even doorgaan, maar voor de leesvriendelijkheid van deze blog laat ik het hierbij).

Je zou er bijna keuzestress van krijgen. Het bestaan van al deze verschillende stromingen maakt dat er altijd wel een vorm van yoga is die bij jou past. En zo kan yoga door steeds meer mensen op meer locaties worden beoefend. Dat kan ik natuurlijk alleen maar toejuichen!

Maar de populariteit van yoga heeft ook een keerzijde. Op een blog las ik een lijstje met ‘10 redenen waarom je vandaag nog met yoga moet beginnen’. Op nummer 1 stond als reden ‘Een strak en afgetraind lichaam’. Op social media komen eindeloos veel yoga-selfies voorbij: strakke lichamen in strakke kleding in moeilijke poses. Op Instagram lijkt yoga een synoniem te zijn voor ‘handstand in een bikini’. Yoga lijkt steeds minder te gaan over de essentie van de yogafilosofie, en het begint steeds meer te lijken op een fitness-hype.

Hiermee lijkt de inhoud van de yoga verloren te gaan. Het doel van yoga is immers niet een betere of andere versie van jezelf te worden, maar om je ware zelf te vinden. En hoewel je je in een yogales allerlei fysieke houdingen beoefent, gaat het in de yoga niet om wat je doet, maar om hoe je het doet. Met welke houding sta je op je yogamat? Op je yogamat kom jezelf tegen: de tegenstellingen in je leven, je gedachten, je patronen, je overtuigingen. En dat kan een vele grotere uitdaging zijn dan met je neus je knieën aanraken of een ingewikkelde balanshouding op het strand.

Yoga gaat niet over het laten zien aan de buitenwereld dat je een handstand kan, maar yoga helpt je juist om je ego los te laten en de weg naar binnen af te leggen. Eigenlijk zegt deze yoga quote alles wat er hierover te zeggen valt:

Yoga is not about touching your toes, it’s about what you learn on the way down.

Gelukkig zijn er ook yogadocenten die zich verbonden voelen met de oude traditie, waar bewustwording en bewust-zijn voorop staan. Waar je de les binnen kunt lopen in je joggingbroek en je slobbertrui (in plaats van in een strakke legging), en waar er helemaal niets uitmaakt of je wel of niet op je hurken kunt zitten of op je kop kunt staan.

Overweeg je om met yoga te gaan beoefenen? Kijk vooral welke vorm van yoga en welke docent bij jou past. Kies voor kwaliteit en laat je niet meeslepen door de populariteit. In een volgende blog zal ik je een aantal tips geven voor het zoeken naar een goede yogales of yogadocent. Kun je niet wachten, kijk dan in de zoekmachine van de Vereniging Yogadocenten Nederland.
   

 

 

               
    Icoon  HET YOGA PAD Het Laantje 45 4124 BD Hagestein
E annerie@hetyogapad.nl  T 06-26 812 816
Webdesign:
Devaca - Creative Support