Het Yoga Pad HOME    YOGA    AANBOD    BLOG    PRAKTISCH    CONTACT
         
    Je bent hier: Het Yogapad - Blog      
   

Blog: Ook zo toe aan verkoeling?

   
   
Heb je het warm, maar is een frisse duik in het zwembad geen optie? Dan heb ik een simpele oefening voor je, waarmee jezelf kunt opfrissen zonder dat er een plons water of ijsblokjes aan te pas komen. Het enige nadeel van deze oefening is dat het er wellicht een beetje raar uitziet, dus misschien moet je het niet doen tijdens de buurtbarbecue.

Deze verkoelende oefening is een ademhalingsoefening. De zogenoemde Sitali pranayama koelt en kalmeert het lichaam, maar ook de geest. Een ideale oefening bij hoge temperaturen, maar ook goed als je even moet ‘afkoelen’ na een boze bui.

Verkoeling

De oefening gaat als volgt:

Ga in een comfortabele houding zitten. Sluit je ogen en ontspan je lichaam. Steek je tong uit je mond en krul de tong zodat er een ‘buisje’ ontstaat. Adem rustig en diep in door het ‘buisje’. Aan het einde van de inademing breng je je tong weer naar binnen en sluit je je mond. Adem vervolgens langzaam en rustig uit door je neus. Je tong en je bovenste gehemelte zullen nu heerlijk koel aanvullen. Dit is één ronde. Hoe langzamer je kunt inademen, hoe koeler het effect van de oefening zal zijn. Je kunt het aantal rondes (rustig) opbouwen totdat je een aantal minuten deze oefening kunt doen.

Niet iedereen kan zijn tong oprollen. Voor die mensen is er gelukkig nog een alternatief en dat is de Sitkari pranayama. Hierbij zet je de tanden licht op elkaar met de lippen van elkaar, zodat je je tanden bloot. Adem dan langzaam en rustig in door je mond, terwijl je de tanden op elkaar houdt. Aan het einde van de inademing sluit je je mond en adem je rustig en beheerst uit door je neus. Dat is één ronde. Ook deze oefening kun je rustig opbouwen tot een aantal minuten.

Er zijn een aantal contra-indicaties: het is beter om Sitali pranayama niet uit te voeren bij keelpijn, een beginnende verkoudheid of bij een (chronische) bronchitis. Sitkari is niet geschikt wanneer je gevoelige tanden hebt. En bij alle oefeningen geldt altijd: luister naar je lichaam en forceer niets.

Ik wens je veel koelte toe!
   

 

 

               
    Icoon  HET YOGA PAD Het Laantje 45 4124 BD Hagestein
E annerie@hetyogapad.nl  T 06-26 812 816
Webdesign:
Devaca - Creative Support