Het Yoga Pad HOME    YOGA    AANBOD    BLOG    PRAKTISCH    CONTACT
         
    Je bent hier: Het Yogapad - Blog      
   

Blog: De betekenis van Namasté

   
   
Als je wel eens een yogales bij mij hebt gevolgd, dan weet je dat ik de les altijd afsluit met Namasté, een groet en mudra. Of misschien ken je het woord of het gebaar Namasté van een bezoek aan India of een ander Aziatisch land. Maar wat betekent het nu eigenlijk? Namasté is namelijk niet een term uit de yogafilosofie, maar het is India’s oudste en meest bekende begroeting. Het is een gebruikelijk gebaar om een ander te begroeten en om respect te tonen.

Voor het gebaar breng je de handen voor het hartgebied tegen elkaar, met de vingers naar boven wijzend. Vaak wordt er vervolgens een lichte buiging gemaakt en ‘Namasté’ gezegd. Het woord Namasté heeft zijn oorsprong in het Sanskriet (de klassieke Oud-Indo-Europese taal van India) en betekent letterlijk ‘ik buig voor jou’. Maar meestal wordt het vertaald naar “Vanuit het diepste van mijn ziel (Atma), richt ik mij met alle eerbied en respect naar de ziel (Atma) in jou” of ‘Het licht in mij, groet het licht in jou’.

Namaste


Waarom beginnen of eindigen we de yogales af met Namasté? Dat heeft met verbinding te maken. Yoga betekent namelijk van oorsprong ‘verbinding’; verbinding van lichaam en geest, verbinding van verstand en gevoel, verbinding van de mens met zichzelf, verbinding van mensen met elkaar, en verbinding van mens met het universele bewustzijn.

Door je handen te vouwen voor je hart maak je verbinding met je eigen ziel. En door het woord uit te spreken verbind je je met de ziel van de persoon die je groet. Je erkent de ziel en het licht in de ander, en je weet dat je verbonden bent en samen deel uitmaakt van dat universele bewustzijn.

Op internet kwam het onderstaand vers tegen over Namasté, waarin dit mooi verwoord wordt.

 

Ik eer die plaats in jou,

waar het hele universum samenkomt.

Ik eer de plek in jou waar liefde, waarheid, licht en vrede heerst.

Wanneer jij in die plek bent in jezelf en ik in die plek in mijzelf,

dan zijn we één.


   

 

 

               
    Icoon  HET YOGA PAD Het Laantje 45 4124 BD Hagestein
E annerie@hetyogapad.nl  T 06-26 812 816
Webdesign:
Devaca - Creative Support