Het Yoga Pad HOME    YOGA    AANBOD    BLOG    PRAKTISCH    CONTACT
         
    Je bent hier: Het Yogapad - Blog      
   

Blog: De symboliek van de Lotus

   
   
Het logo van Het Yoga Pad bestaat uit een lotus. Waarom is dat eigenlijk? Zoals je wellicht weet ligt de oorsprong van Yoga in India. India kent vele religies, maar het grootste deel van de bevolking is aanhanger van het hindoeïsme. De lotus heeft in het hindoeïsme (en ook in het boeddhisme) grote betekenis. De bloem staat hierbij symbool voor onder andere zuiverheid, puurheid en innerlijke groei.

De symboliek van de lotusbloem is vooral verbonden aan de manier waarop de lotus groeit en bloeit. De zaden van de lotusbloem zoeken een plek in moerasachtige bodems. Vervolgens de modderige bodem groeien de stengels van de lotus naar de wateroppervlakte. Wanneer de lotus de oppervlakte bereikt, gaan de bladeren groeien en komt de bloem tot bloei. De bloemen kunnen tot 25 centimeter in diameter worden, de bladeren kunnen maar liefst tot wel 60 centimeter lang worden.

Hoe vertaalt deze groeiwijze zich nu naar de symboliek?

Symbool van Innerlijke groei en Verlichting
De hele cyclus vanaf het vallen van de zaden in de modderige bodem tot het ontpoppen van de bloem staat symbool voor innerlijke groei en de weg naar verlichting. Vanuit de modder en het donker groeit de lotus naar het licht toe. Dit kun je vergelijken met de groei en ontwikkeling van je bewustzijn. De modder en het donker kun je hierbij zien als onwetendheid of als lijden. Het tot bloei komen van de lotus staat symbool voor tot volle inzicht komen van het menselijk bestaan, van je bewustzijn, van je Zijn. ‘No mud, no lotus’ is een bekende uitspraak van zenboeddhist Thich Nhat Hanh.

Namaste

Symbool van Zuiverheid
De lotusbloem groeit in modderig, vies water en toch zien de bladeren en de bloemen er nooit vies of modderig uit. De bloem is altijd zuiver en schoon en dat is dan ook de reden waarom de lotusbloem symbool staat voor zuiverheid.

Symbool voor Het Leven
Een lotusbloem heeft een lange bloeitijd. Hierom stat staat de lotusbloem ook symbool voor leven.

Symbool van eeuwige vernieuwing
Tenslotte wordt de lotus ook nog gezien als symbool van de eeuwige vernieuwing van het leven. Elke avond sluit de bloem zich, en ’s ochtends opent de bloem zich weer. De lotus wordt daarin ook wel eens vergelken met de zon, die iedere avond ondergaat en iedere ochtend weer opkomt. Dit was ook de reden dat de lotus in het Oude Egypte symbool stond voor de wedergeboorte.

   

 

 

               
    Icoon  HET YOGA PAD Het Laantje 45 4124 BD Hagestein
E annerie@hetyogapad.nl  T 06-26 812 816
Webdesign:
Devaca - Creative Support