Het Yoga Pad HOME    YOGA    AANBOD    BLOG    PRAKTISCH    CONTACT
         
    Je bent hier: Het Yogapad - Blog      
   

Blog: Yoga en waarheidsliefde

   
   
WaarheidsliefdeDe tweede yama is Satya. Letterlijk betekent Satya ‘niet-liegen’, maar het wordt meestal vertaald als waarheidsliefde. Het beoefenen van waarheidsliefde is dan meer dan niet liegen tegen mensen. Liefde voor de waarheid betekent dat je je onthoudt van het voorbrengen van onwaarheden, zowel in je gedachten, woorden als in je daden.

Satya betekent niet dat je altijd in alle openheid eerlijk bent. Het houdt namelijk ook in dat je nadenkt voordat je handelt, en dat je de consequenties van je woorden en daden overweegt. Als de waarheid anderen mogelijk onnodig kwetst of beschadigd, dan is het misschien beter om niet te handelen. Hier gaan de eerste yama Ahimsa (geweldloosheid ) en Satya onmiddellijk samen.

In de yoga soetra’s staat het volgende geschreven over Satya:

2.36. Door het afstand doen van de leugen wordt het resultaat van handelingen zuiver.*

Satya staat ook voor handelen in overeenstemming met je eigen overtuiging. Leven volgens je eigen waarheid brengt je in harmonie met jezelf en met je omgeving.

De waarheid toepassen in je yogabeoefening is het observeren en respecteren van zowel je gaven en je talenten, als je beperkingen en tekortkomingen. Elke dag is anders, jij en je lichaam zijn elke dag anders, elke yogales is anders, dezelfde yoga-houding is elke keer anders. Elke dag heeft een andere waarheid.

Elke yogales is een uitnodiging om op zoek te gaan naar jouw eigen waarheid in het huidige moment, om te luisteren naar je lichaam, en om die waarheid vervolgens toe te passen in je beoefening van de asana’s.

*Vrij vertaald door Peter Marchand, augustus 2008.

   

 

 

               
    Icoon  HET YOGA PAD Het Laantje 45 4124 BD Hagestein
E annerie@hetyogapad.nl  T 06-26 812 816
Webdesign:
Devaca - Creative Support