Het Yoga Pad HOME    YOGA    AANBOD    BLOG    PRAKTISCH    CONTACT
         
    Je bent hier: Het Yogapad - Yoga      
   

Yoga

   
    Yoga is een verzamelnaam voor de spirituele voorschriften en technieken die gedurende duizenden jaren in India zijn ontstaan. Het woord yoga is afkomstig van het Sanskriet Yuj, dat juk betekent. Yoga betekent onder het juk brengen, verbinden, verenigen.

Er zijn van oudsher verschillende stromingen binnen de yoga, en in het hedendaagse Westen komen er nog continue nieuwe yogavormen bij. Maar bij alle yogavormen zijn aandacht, adem en asana’s (yoga-houdingen) de belangrijkste elementen en wordt er geoefend vanuit een respectvolle en niet- prestatiegerichte houding.

Hoewel je in een yogales allerlei fysieke houdingen beoefent, gaat het in de yoga niet om wat je doet, maar om hoe je het doet. Met welke houding sta je op je yogamat? Op je yogamat kom jezelf tegen: de tegenstellingen in je leven, je gedachten, je patronen, je overtuigingen. En dat kan een vele grotere uitdaging zijn dan met je neus je knieën aanraken.

Zoals gezegd is een belangrijk element van het beoefenen van yoga het verleggen van de aandacht. In het dagelijkse leven is je aandacht meestal gericht op de buitenwereld of word je aandacht in beslag genomen door gedachten. In de yogales ga je bewust je aandacht op het voelen van je lichaam en je adem richten. Als je je concentreert op je lichaam en je ademhaling kun je je grenzen voelen en onderzoeken.

Door steeds weer te luisteren naar je lichaam leer je jezelf steeds beter kennen. Het doel van yoga is niet een betere of andere versie van jezelf te worden, maar om je ware zelf te vinden. Zolang je leeft volgens een idee van wie of wat je moet zijn en denkt dat je aan allerlei verwachtingen moet voldoen, kun je niet zijn wie je werkelijk bent.

We hebben allemaal zo onze eigen overtuigingen en patronen. Sommige zijn nuttig (geweest), en andere blijken eerder hinderlijk. Yoga geeft je de mogelijkheid om datgene wat niet meer voor je werkt los te laten, en om datgene wat bij je hoort te accepteren.

Yoga laat je zien wie je bent en wie je altijd al was.

Bij Het Yoga Pad beoefenen we hatha yoga. Ha betekent zon, tha maan. De zon en de maan staan symbool voor de polariteiten in de mens, zoals geest en lichaam, binnen en buiten, spanning en ontspanning. Zoals gezegd betekent het woord Yoga ‘datgene dat verbindt of verenigt’. Bij Hatha yoga worden lichaam en geest, gevoel en verstand in balans gebracht met behulp van lichaamshoudingen (asana), ademhalingsoefeningen (pranayama) en meditatie. In een Hatha yogales wisselen dynamische en statische houdingen elkaar af. De les biedt rust, maar ook inspanning en uitdaging.
   

 

 

               
    Icoon  HET YOGA PAD Het Laantje 45 4124 BD Hagestein
E annerie@hetyogapad.nl  T 06-26 812 816
Webdesign:
Devaca - Creative Support