Het Yoga Pad HOME    YOGA    AANBOD    BLOG    PRAKTISCH    CONTACT
         
    Je bent hier: Het Yogapad - Blog      
   

Blog: Yoga en niet stelen

   
   
Niet stelenDe derde yama is Asteya, wat ‘niet-stelen’ betekent. Bij niet-stelen denk je waarschijnlijk aan diefstal van spullen, maar Asteya gaat verder dan dat. Ook het misbruiken maken van vertrouwen, het stelen van ideeën van anderen en het vergaren van onnodige spullen behoren hier toe.

In de yoga soetra’s staat het volgende geschreven:

2.37. Door onthouding van diefstal of andere oneerlijkheid worden alle soorten rijkdom aangeboden. Wanneer iemand volhardt in niet-stelen, bezit hij de plek waar juwelen verborgen liggen.

Asteya komt vaak voort uit een gevoel van tekortkoming. We missen iets in het leven en we gaan op zoek naar iets wat de leegte van dat gemis kan opvullen. We focussen ons op datgene wat er niets is, met als gevolg dat we niet zien en waarderen wat we wél hebben. Als je denkt in tekorten dan zie je namelijk ook overal tekorten.

Waarin zit jouw gevoel van tekort? Waar verlang je écht naar? Als dat gaat herkennen, dan zal dit je helpen om je te openen voor de overvloed die er is. Overvloed of rijkdom is namelijk niet afhankelijk van de hoeveelheid die je hebt of krijgt. Je kunt veel bezitten en je toch arm voelen, en je kunt je met heel weinig bezit een rijk mens voelen.

Yoga leert ons dat wanneer we onze verlangens loslaten, rijkdom vanzelf in allerlei vormen naar ons toekomt. Kijk eens naar je huidige leven vanuit het perspectief van overvloed. Wat heb je om dankbaar voor te zijn? Welke soorten van rijkdom zijn er in jouw leven? Een fijne familie, een liefdevolle partner of een trouw huisdier. Je lichaam, je verstand. Een dak boven je hoofd, een gevulde koelkast. De zon die schijnt, de maan en de natuur. E

en eenvoudige manier van het beoefenen van Asteya is om iedere avond voordat je gaat slapen vijf dingen te noteren waarvoor je dankbaar bent die dag
   

 

 

               
    Icoon  HET YOGA PAD Het Laantje 45 4124 BD Hagestein
E annerie@hetyogapad.nl  T 06-26 812 816
Webdesign:
Devaca - Creative Support