Het Yoga Pad HOME    YOGA    AANBOD    BLOG    PRAKTISCH    CONTACT
         
    Je bent hier: Het Yogapad - Blog      
   

Blog: Yoga en tevredenheid

   
   
TevredenheidDe tweede niyama is Santosha, dit betekent ‘tevredenheid’. Maar wat is tevredenheid eigenlijk? Wikipedia geeft een mooie omschrijving: “Tevredenheid is een gemoedstoestand waarbij het individu niet meer verlangt dan er reeds aanwezig is. Het bestaat bij de gratie van de houding die men tegenover de werkelijkheid inneemt. Het zijn niet de omstandigheden die tevredenheid teweeg brengen, het is de instelling van het individu die haar veroorzaakt.”

In de yogasoetra 2.42 staat het volgende:

Door tevredenheid ontstaat een ongekend gevoel van geluk.

Santosha is tevreden zijn met wie of wat je bent en wat je hebt. Tevreden zijn wil zeggen dat je niets extra’s nodig hebt om gelukkig te zijn. Het belangrijkste daarin is om je persoonlijke situatie te aanvaarden. Echte tevredenheid is een innerlijke staat die niet afhankelijk is van uiterlijke omstandigheden.

Santosha betekent niet dat je jezelf niet kunt ontwikkelen, of dat je niets moet willen veranderen. Het betekent dat je je innerlijke tevredenheid niet moet laten afhangen van de uiterlijke omstandigheden, en dat je het leven accepteert in deze situatie. Het is zonde om te wachten met tevredenheid totdat je alles in je leven hebt zoals je het zou willen. Want als mens willen we nu eenmaal altijd meer (en meer, en meer…). Het nadeel van onze eeuwige zoektocht naar meer is dat het ontevredenheid creëert. We focussen ons op gevoelens van tekortkoming en gebrek, en creëren daarmee ons eigen ongeluk.

Tevredenheid en geluk komen van binnenuit komt en kunnen niet ontstaan door de buitenwereld. Langdurig geluk kun je niet van anderen, van status of van spullen krijgen. Santosha is iets wat je alleen jezelf kunt geven. Wees tevreden met wat je nu hebt, want dat is het enige wat er nu echt is. Sta je jezelf toe om voldoening te voelen bij wat er is, en weet dat je genoeg hebt en dat je genoeg bent.
   

 

 

               
    Icoon  HET YOGA PAD Het Laantje 45 4124 BD Hagestein
E annerie@hetyogapad.nl  T 06-26 812 816
Webdesign:
Devaca - Creative Support