Het Yoga Pad HOME    YOGA    AANBOD    BLOG    PRAKTISCH    CONTACT
         
    Je bent hier: Het Yogapad - Blog      
   

Blog: Yoga en soberheid

   
   
SoberheidDe derde niyama is Tapas, wat wordt vertaald naar soberheid, maar ook verlangen of devotie wordt vaak genoemd. Soberheid gaat hier niet over zuinigheid, maar het wordt gezien als een manier om je wilskracht te testen en je versterken.

In de soetra’s staat het volgende over Tapas:

2.43 Door onthechting en het verwijderen van alle onzuiverheden, ontwikkelen het lichaam en de zintuigen hun volle krachten.

Tapas is afgeleid van het Sanskriet woord Tap. Dit betekent verlangen, branden, hitte. Door middel van Tapas verbrand je alle begeertes die je doel in de weg staan. Het gaat hier om zelfdiscipline en volharding. In vroegere tijden ging het hierbij om gebruiken als het volgen van een strikt dieet of vasten, dagen lang wakker blijven of lang mediteren. Als moderne yogi moet je hier waarschijnlijk niet aan denken, maar toch geldt het principe van Tapas geldt nog steeds. Als je een doel hebt, dan moet je er voor gaan. Je kunt erover fantaseren kom je er niet. Als je een doel of een droom hebt dan zal je er voor wat moeten doen, en waarschijnlijk moet je er ook wat voor laten. Tapas kun je dan ook als bewuste moeite doen om je doel na te streven en alle verlangens die dat in de weg staan te verbranden.

Hoe kun je in deze tijd tapas toepassen in je dagelijkse leven? Sta eens bij stil wat je werkelijk wilt in het leven, bij de doelen en dromen die jij hebt. Dat hoeven geen grote idealen te zijn. Als je weet wat je wilt en waarom je iets wilt bereiken dan helpt je dat om ook daadwerkelijk te willen investeren in je doel.
Als je weet wat je wil, vraag je dan eens af hoeveel van je aandacht en energie daar werkelijk naar toe gaat? Wat kan jij doen om verder te komen op jouw pad, welke afleidingen en zijwegen kun je vermijden.

Bij Tapas is het van belang dat je de les van Santhosa niet vergeet: wees tevreden, en laat je zoektocht naar verbetering niet voortkomen uit behoeftigheid of ontevredenheid.
   

 

 

               
    Icoon  HET YOGA PAD Het Laantje 45 4124 BD Hagestein
E annerie@hetyogapad.nl  T 06-26 812 816
Webdesign:
Devaca - Creative Support