Het Yoga Pad HOME    YOGA    AANBOD    BLOG    PRAKTISCH    CONTACT
         
    Je bent hier: Het Yogapad - Blog      
   

Blog: De symboliek van de Lotus

   
   
Het logo van Het Yoga Pad bestaat uit een lotus. Waarom is dat eigenlijk? De lotus heeft in het hindoeïsme en het boeddhisme grote betekenis. De bloem staat hierbij symbool voor onder andere zuiverheid, puurheid en innerlijke groei.

De symboliek van de lotusbloem is onlosmakelijk verbonden aan de manier waarop deze groeit en bloeit. De zaden van de lotusbloem zoeken een plek in moerasachtige bodems om te kunnen settelen. Afhankelijk van de diepte van het water kunnen de stengels van de lotusbloem wel tot 5,5 meter lang worden! Eenmaal aan de oppervlakte, gaan de lotusbladeren groeien en de lotusbloem bloeien. De bloemen kunnen maximaal 25 centimeter in diameter worden maar de bladeren kunnen wel tot 60 centimeter lang worden.

Namaste


Symbool van Innerlijke groei en Verlichting

De hele cyclus vanaf het nestelen van de zaken tot het ontpoppen van de bloem staat symbool voor innerlijke groei en de weg naar verlichting. Vanuit de modder en het donker groeit de lotus naar het licht toe. Dit proces kunnen we als mens ook doormaken. Je kunt dan de modder en het donker zien als onwetendheid of lijden. De bloeiende, zuivere lotus staat dan symbool voor tot volle inzicht komen van het menselijk bestaan, van je Zijn.

 

Symbool van Zuiverheid
De lotusbloem groeit in moerasachtig water en toch zien de bladeren en de bloemen er nooit vies of modderig uit. Dit is de reden waarom de lotusbloem symbool staat voor zuiverheid. Het zelfreinigende vermogen van de bladeren wordt dan ook wel het lotus-effect genoemd.

 

Symbool voor Het Leven
Door haar lange bloeitijd staat de lotusbloem ook symbool voor leven. Als ze eenmaal haar bloem heeft geopend, bloeit ze het hele jaar.

 

Symbool van eeuwige vernieuwing
De lotus wordt ook gezien als symbool van de eeuwige vernieuwing van het leven. Elke avond sluit de bloem zich, en ’s ochtends opent de bloem zich weer. Net zoals de zon iedere avond ondergaat en iedere ochtend weer opkomt.
   

 

 

               
    Icoon  HET YOGA PAD Het Laantje 45 4124 BD Hagestein
E annerie@hetyogapad.nl  T 06-26 812 816
Webdesign:
Devaca - Creative Support